042-400 26 27 info@oresundsfasad.se
Välj en sida

Kakel- & Klinkersarbete

Här nedan kan ni läsa om hur vi på Öresunds Fasad och Kakel gör olika former av fasad- och skorstensrenoveringar.

Klinker

Kakel och klinker kommer i alla möjliga färger och former, vi vet precis hur man sätter dessa för att få ett så bra resultat som möjligt. Vi följer med dig redan i idéfasen om hur du vill att ditt badrum eller det utvalda rummet ska se ut. Vi utgår från din önskan och ser därefter till att arbetet speglar era önskemål utefter vad som är möjligt. Oavsett vad så hjälper vi dig med hållbara alternativ. Klinkergolv används oftast först och främst i våtutrymmen i sverige. Dock är det inte helt ovanligt att klinkers används i utrymmen som hallen och köket.

Det som vi i sverige använder oss mest utan är trägolv och träytor, det är sedan gammalt. Skulle man vilja testa på klinkergolv kan då hallen eller kapprummet vara en bra start och början. Klinkergolv är nämligen slitstarkt och tål väta mycket bra, det är enkelt att städa och enkelt att torka. I dem flesta fallen väljer man att lägga klinker på en betonggrund. Man kan dock lägga klinker på en plastmatta som man har tröttnat på, det går även att lägga klinker på gamla trägolv. Väljer man att göra det så krävs det en hel del förarbete för att få golvet helt rakt och stabilt. Det räcker med att en enstaka träbit ligger fel för att golvet ska svikta och hela arbetet var förgäves.

Kakel

När man tänker på kaklets användningsområden stämmer det också att det används för det mesta i våtutrymmen eftersom det tål väta. Man ser kakel i badrum, tvättstugor och kök där kaklet gör sitt jobb. Kakel tål inte bara väta utan är precis som klinker väldigt lättskött. Det är enkelt att städa och enkelt att torka när det blir smutsigt. Standarden idag är att man använder sig av blocken som dem är, att dem är vågräta och lodräta.

Önskar man en annan typ av design där kaklet skapar ett mönster eller dekonstruerade block går det självklart att lösa. När det är dags för renoveringar finns vi tillhands för att hjälpa er att få ert drömkök, badrum och tvättstuga.

Fakta om kakel & klinkers

Det klassiska materialet för kakel, fajans, har sitt ursprung i de väggplattor i glaserat tegel som tillverkades i Assyrien från omkring 1000 f. Kr. och senare i Babylonien, Egypten och Persien. Användningen av kakel spred sig via de islamska kulturerna till Europa under medeltiden.

I Europa började man framställa kakel i Spanien på 1300-talet och en tid därefter även i Italien. Under 1500-talet nådde kakeltillverkningen till Holland, som under 1600-talet dominerade kakeltillverkningen med kakelplattor i så kallad delftfajans. De holländska kaklen kopierades även i andra länder, bland annat i Danmark.

I vissa länder, särskilt Spanien, Portugal och Brasilien har man en tradition av att dekorera byggnader med kakel (azulejos).

Kakelbeklädnad tål normalt inte frost eftersom kakel suger åt sig fukt; klinker är mer frostsäker. Det finns även frostsäkert kakel som exempelvis redan 1935 kom till användning för olika väggbeklädnader på Slussen i Stockholm. Materialet har visat sig vara oömt och lättskött. Kakelplattorna på Slussen klarade såväl klotter som hård rengöring och blev aldrig utbytta.

Kakel och klinker brukar vara en generell benämning när man syftar på keramiska plattor för golv och vägg. Skillnaden är att kakel är endast avsett för vägg medan klinker kan man ha både på vägg och golv. Kakel är oftast porösare, inte frostsäkert och normalt glaserat samt tål inte mekaniskt slitage. Klinker är ett material till golv, men kan även användas som väggbeklädnad. I många sydligare länder så klär man fastighetsfasader med klinker.